onsdag 3. februar 2016

Ordtak

Du skal ikke ta med loff til Lofoten, heter det i et av mine egne ordtak. Likeledes skal man ikke kaste agurk når man sitter i drivhus. Verden er full av gamle ordtak og behovet for en fullskala gjennomgang er prekært.

Hvor lenge var Adam i Paradis, spørres det ofte. I en stadig mer sekularisert verden må du jaggu lete lenge etter noen som har hørt om Adam. Til nød har de hoppet paradis som barn.Om man heller spurte hvor lenge Adam var i Paris vil nok flere spørre seg hvilken Adam de mener.

Å hoppe etter Wirkola uttrykker og være i en lite misunnelsesverdig situasjon. Det var aldri lett å kopiere hans svev, enn si forlenge dem. Ungdom av i dag ville nikke gjenkjennende og straks være enige i at Wirkola er kul og filmene hans dritfete, serr altså. Men ingen har fått med seg dette med hoppingen.

Et annet problem er at folk leser mindre og mindre. Allmenkunnskapen ser ut til å avta, alle quizkonkurranser til tross. Forskere peker på den omfattende spesialiseringen som årsak til at folk vet mer om lite og mindre om mye. Nå ville dette vært kjempebra for slike som vet litt om alt, men så lenge folk vet så mye om lite skjønner de ikke at de av oss som leser all slags dritt vet noe om det meste. Dermed sitter vi der med en masse fet kunnskap ingen forstår noe av og langt mindre ser noen verdi i. De med allmenkunnskap er blitt taperne.

Det hender jeg forsøker å sette meg med mine barn eller elever og dra i gang en diskusjon om den uhyre spennende situasjonen plantingen av Sitkagran i Nordnorsk fauna skapte utover på 60-tallet og fremover da man etterhvert innså at den var i stand til å reprodusere seg her oppe. Av en eller annen grunn virker det som om de ikke helt greier å ta inn over seg verdien av å diskutere dette tema. Så syk er verden altså blitt.

Det er merkelig nok også mindre interesse blant dagens ungdom for å høre om hvor vanskelig alt var da vi var yngre. Dette er noe jeg har vanskelig for å forstå, sannsynligvis i likhet med andre på min alder. Av dette kan man slutte at problemet her selvsagt ligger hos dagens ungdom og på ingen måte hos oss. Det går en linje helt fra Sokrates som levde for ca 3000 år siden til i dag. Han er den første vi kjenner som uttrykte bekymring for dagens ungdom.

Men dette med ordtak må vi litt tilbake til. Jeg synes det er på sin plass å hedre noen ordtak som ikke alle kjenner til, men som absolutt burde vært kjent. -Den som feirer flest fødselsdager lever ofte lengst burde ihvertfall vært et gammelt ordtak. Jeg har alltid sagt at det er bedre å være rik, varm , mett og tørr enn fattig, kald, sulten og våt.

Jeg må tilstå at jeg ikke kan fordra folk som tror de vet bedre enn andre. De er en kilde til stadig irritasjon for de av oss som faktisk gjør det. Noe annet som irriterer meg kraftig er forresten organiserte mennesker. De organiserer alt fordi de er for late til å lete etter ting. Det blir litt som å legge planer. Jeg legger stadig planer men evner sjelden å huske hvor jeg faktisk la dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar